Pašaras gaminamas šunų mylėtojų

  •    Mes esame Indrė ir Laimonas Daujotai, „Top Dog Bistro“ įkūrėjai ir septyniolikos sportinių šunų šunų šeimininkai. Namuose augant keturkojų būriui ėmėme ieškoti mitybos, kuri padėtų juos išlaikyti greitus, sveikus ir ilgaamžius. 2018 metais nusprendėme pasidalinti savo patirtimi su kitais šunų ir kačių šeimininkais - ėmėme gaminti sveiką ir biologiškai pritaikytą žalią maistą (BARF). Norime Jus pakviesti kartu leistis į kelionę, kurioje ir gimė „Top Dog Bistro“.

    Crazy pradžia: du miestiečiai Vilniaus senamiestį iškeitė į sodybą vienkiemyje

    2005 metais žengėme šiek tiek išprotėjusį žingsnį, kurio nei kiek nesigailime - Vilniaus centrą ir visus jo patogumus iškeitėme į sodybą vienkiemyje šalia Kernavės. Vienas iš mūsų - Indrė, visuomet buvo gamtos vaikas, Laimoną nugalėjo meilė žirgams. Taigi, sodyboje pirmiausia atsirado žirgai ir mūsų mažytė šunelė, kurį radome gatvėje ir priglaudėme dar gyvendami Vilniuje. Norėdami jaustis saugiai įsigijome keletą didelių šunų - tai buvo Sibiro haskiai. Taip, tai ne pats geriausias pasirinkimas sodybos apsaugai, tačiau tuo momentu mūsų gyvenime atsirado šunų kinkinių sportas.
    Greitai supratome, jog mūsų haskiams nepakanka vien pasivaikščiojimo ar palakstymo po kiemą. Atradome tai, kas slypi jų prigimtyje - šunų kinkinius. Pradžioje tai buvo smagus laisvalaikio užsiėmimas - pasikinkydavome šunis ir važiuodavome miško takeliais. 2007 metais dalyvavome pirmose šunų kinkinių sporto varžybose. Rezultatas nebuvo įspūdingas, tačiau žvelgiant iš šiandienos tai buvo didelė pergalė - mūsų širdyse kažkas suvirpėjo ir šunų kinkinių sportas tapo gyvenimo būdu. Ėmėme kryptingai treniruotis, dalyvauti tarptautinėse varžybose, o šunų skaičius vienu metu perkopė net 30.
    Pirmas žingsnis į sėkmę - perėjimas prie natūralios mitybos
    Pradėjus dalyvauti varžybose Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse gana greitai tapome nuolatiniais prizininkais, tačiau pirmieji startai rimtose tarptautinėse varžybose mums tapo tarsi šaltu dušu - sportininkai iš Austrijos, Vokietijos ar Skandinavijos šalių mūsų kinkinį lenkdavo lyg stovintį. Ėmėme analizuoti savo ir kitų rezultatus, naudojamą įrangą, struktūriškai planuoti treniruotes - visa tai nugulė į nesibaigiančias Excel lenteles… Natūraliai kilo klausimas, į kurį atsakymo neturėjome: „Ką mes darome ne taip?“ Laimei, į šį klausimą atsakė kinkinių sporto senbuviai. „Mityba“, - atsakymas buvo paprastas. Jie šunis šerdavo natūraliu mėsos pašaru, o mes - sausu.
    Supratę, jog didelė sėkmės dalis yra šunų mityba, pradėjome eksperimentuoti. Pradžioje skirtingomis proporcijomis derinome žalią mėsą su sausu maistu, tačiau išvada visada buvo ta pati - kuo daugiau žalios mėsos, tuo geriau jautėsi šunys ir tuo greičiau bėgo. Tuo metu turėjome virš 30 šunų ir kasdienis žalios mėsos pašaro ruošimas atrodė nemenkas iššūkis, tačiau nepabijojome ir perėjome prie natūralios mitybos. Čia atsirado pirmieji „Top Dog Bistro“ receptai, kuriuos iki šiol kuriame ir tobuliname patys. Kiekvieno recepto eskizas gimsta tiesiog pasižymint vieną ar kitą ingredientą popieriuje. Tuomet juos „testuoja“ mūsų šunų komanda - jų savijauta treniruočių, varžybų ir poilsio metu geriausiai parodo, kurie receptai yra verti būti Jūsų augintinio dubenėlyje.
    Pradžioje viską darėme savo rankomis
    Kelionėje su „Top Dog Bistro“ sutikome daug nuostabių žmonių. Viena iš jų - mūsų draugė iš šunų kinkinių sporto, tuo metu jau dirbusi tarptautinėje šunų pašaro industrijoje. Būtent ji pasiūlė pradėti gaminti šunų maistą patiems. Pradžioje reikėjo atsakyti sau į esminį klausimą - rinktis paprastesnius ingredientus, mažiau įvairovės ir pridėti sintetinių priedų ar gaminti iš kokybiškesnių ir įvairesnių ingredientų, taip visas reikalingas medžiagas gaunant iš natūralių produktų? Mes pasirinkome antrąjį variantą.
    Tuo metu jau turėjome praktinės patirties sudarinėjant mitybos receptus savo šunims, tačiau norėjosi gilinti ir teorines žinias. Abu baigėme sertifikuotus JAV veterinarijos mokslo daktarų ir kitų specialistų vedamus kursus apie natūralią šunų ir kačių mitybą.
    Pradžioje absoliučiai viską darėme patys, pradedant kruopščiu produktų atsirinkimu pas tiekėjus, mėsos malimu, paplotėlių šaldymu ir pakavimu, baigiant pristatymu klientams mūsų pirmuoju furgonėliu su „Top Dog Bistro“ logotipu. Atsimušėme į keletą barjerų, kuriuos turėjome peršokti. Pradėdami net neįsivaizdavome, jog šunų maisto gamyba yra taip griežtai reguliuojama: daugybė reikalavimų higienai ir saugai, nuolatiniai tikrinimai, tvarumo idėjų laikymasis (turime omenyje trečiosios kategorijos mėsos produktus, kurie galėtų būti suvartojami žmonių, tačiau dėl komercinių priežasčių nėra parduodami - augintiniams tai yra vieni naudingiausių ingredientų).
    Natūralus šviežias ėdalas ilgam ir laimingam gyvenimui
    Šiandien džiaugiamės greitais, sveikais ir ilgaamžiais keturkojais draugais bei laimingais klientais. Namuose skaičiuojame ne tik Europos ir pasaulio čempionatų medalius (jų turime vieną aukso, tris sidabro ir du bronzos), bet ir ilgaamžių šunų metus. Dažnas mūsų buvęs keturkojis sportininkas sulaukia net 16 metų, kai įprastai didelių veislių šunys gyvena 10-12 metų.
    Vienas pirmųjų mūsų klientų - didysis pudelis Aiko. Pirmuosius Aiko gyvenimo metus jo šeimininkas prisimena kaip nesibaigiančias virškinimo problemas ir vizitus pas veterinarą. Padidėjusį rūgštingumą keisdavo ūmus virškinimo trakto uždegimas ir taip daugybę kartų. Per pirmus metus jie išbandė daugiau nei dešimt sauso ėdalo rūšių, tačiau tinkamo taip ir neatrado, todėl ėmė domėtis natūralia mityba, pirkti ingredientus turguje. Visgi, Aiko šeimininkui ne visada pavykdavo gauti tam tikrus produktus, o žalios mėsos porcijavimas namų virtuvėje irgi ne itin žavėjo. Taip jie atrado „Top Dog Bistro“ pačioje mūsų veiklos pradžioje. Šiandien Aiko skaičiuoja devintus savo gyvenimo metus, pas veterinarą lankosi tik skiepams, o neseniai padaryti išsamūs kraujo tyrimai buvo puikūs.
    Kurdami receptus ir gamindami „Top Dog Bistro“ ėdalą mes nuoširdžiai rūpinamės savo šunų sveikata ir galvojame apie naudą, kurią mūsų pašarai gali suteikti ir Jūsų augintiniams. Būtent todėl „Top Dog Bistro“ pašaruose nerasite jokių dirbtinių skaniklių, kvapiklių ar sintetinių vitaminų. Tai pašarai, subalansuoti pagal gamtos ir evoliucijos dėsnius.